Saturday, 29 March 2014

Our own olive oil, filtered

The olive oil we got straight from the press in return for our olives back in December was a beautiful light green in colour but not very translucid and we were told that after a few weeks a sediment would form at the bottom that we would need to filter out. I did that last week by pouring the oil very slowly into another container so the sediment would remain at the bottom of the can. See how clear it is now?

L'huile d'olive que le moulin nous a rendue en échange de nos olives en décembre était d'un beau vert doré mais pas très limpide et on nous a dit qu'après quelques semaines un dépôt se formerait qu'il faudrait filtrer pour éviter que l'huile ne rancisse. J'ai fait cette opération la semaine dernière, en transvasant l'huile très doucement dans un autre conteneur pour que le dépôt reste au fond. Voyez comme elle est belle...



Full of bubbles just after pouring / Pleine de bulles juste après été versée

15 comments:

Jack said...

Very cool. Your own olive oil. Is it tasty?

William Kendall said...

It's no doubt better than what we can get in a grocers.

Bob Crowe said...

Without this information, Americans would think it's a pitcher of beer. If I bring a fresh loaf of bread may I have a little dip?

chri said...

Toutes ces salades...

Dave-CostaRicaDailyPhoto.com said...

Congratulations on mastering the art of olive oil making.

I bet one's own olive oil is especially tasty.

Dina said...

Well I'm glad to learn that sedimentation is normal. Once it happened in a sealed bottle of local olive oil I bought in Jerusalem and I wondered about it.

Your bubble picture is terrific! Olive oil bubbles!

Stuart said...

What a beautiful golden color. I like your composition with the trees behind.

(And I hope no one misinterprets your meaning!) ;)

Nathalie Beaumes said...

Jack, yes - wonderfully tasty!

Nathalie Beaumes said...

Bob, you'll definitely get a dip when you come to visit!

│ˉˉˉˉ│∩│ˉˉˉˉ│ AVIGNON │ˉˉˉˉ│∩│ˉˉˉˉ│ said...

Je me souviens d'une huile d'olive du moulin de la rue de la République à Villeneuve-lez-Avignon : elle était absolument opaque et tellement épaisse, qu'il fallait la couper avec une autre huile !
Il ne te reste plus qu'à faire l'aïoli (au pilon et au mortier bien sûr !)

cassandrae said...

aaaaaaaaaah c'est beau cette abstraction, c'est comme la champagne de la vie.
je t'embrasse chère Nathalie.

Kate said...

Beautiful color and it must be tasty, too!

Kate said...

Beautiful color and it must be tasty, too!

Tilia said...

Tu la transvasée dans un récipient opaque, je suppose ?
C'est moins joli à voir, mais elle se conserve mieux à l'abri de la lumière.

Thérèse said...

Vive les bulles et quelle recompense au bout de l'effort.

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