Wednesday, 11 April 2012

Bourrache / borage

Gorbio, Alpes maritimes
On my walk in the hills above Gorbio with Jilly we came upon a field where borage grew in large quantities. The whole field was blue. Were they wild or actually grown? I'm not sure. Borage has many medicinal uses but can be used in the kitchen too. Here are a few recipes I found on the net:
- Drinks :
add a teaspoon minced young borage leaves to flavour a glass of tomato juice or a cocktail. You can also add borage leaves and flowers to hot or iced tea or lemonade.
- Decoration : add borage flowers and young leaves to your salads and desserts. Beautiful and edible!
- Desserts : candied borage flowers : pick the borage flowers, each with a small stem, when they are quite dry. Paint each one with lightly beaten egg white, using a water colour paintbrush. Dust them lightly with castor sugar and set to dry on waxed paper in an airing cupboard or in a very cool oven. Makes very delicate cake decorations.
Jilly says she that back when she was a little girl in the UK she can remember her mother putting borage leaves as a decoration in her Pimms N°1 cup Sunday cocktail.

Durant ma promenade avec Jilly dans les collines au-dessus de Gorbio j'ai découvert de la bourrache poussant en grande quantité. Etait-elle sauvage ou cultivée ? Peut-être cultivée : la bourrache a des usages médicinaux reconnus mais j'ai appris qu'on l'utilise aussi en cuisine :
- boissons : une cuillerée à dessert de feuilles émincées pour parfumer un cocktail, un jus de tomate, un thé chaud ou glacé, une limonade.
- décoration : les fleurs s'invitent partout pour décorer salades et desserts, c'est ravissant et comestible. Les jeunes feuilles se mangent en salade.
- desserts : fleurs de bourrache confites : cueillir les fleurs avec un petit bout de queue quand elles sont assez sèches. A l'aide d'un pinceau à aquarelle, les peindre avec du blanc d'oeuf battu. Les saupoudrer légèrement de sucre glace. Laisser sécher sur du papier de cuisson sur des claies bien aérées ou dans un four bien frais. Exquisément délicat pour décorer gâteaux et desserts.
Jilly dit que quand elle était petite en Angleterre elle se souvient que sa mère mettait de la bourrache en décoration dans son Pimms N°1 du dimanche. Le cocktail était servi dans de hauts verres remplis de glaçons et décorés de fruits, de feuilles de menthe et de bourrache comme on le voit ici.

The setting : the misty hills above Gorbio
Le cadre : les collines noyées dans les nuages au-dessus de Gorbio

18 comments:

Olivier said...

de belles photos, avec une preference pour la premiere, ou l'on voit toute la delicatesse de la fleur

Jack said...

Very, very pretty, Nathalie. Your walk with Jilly must have been most enjoyable. Your second photo today has a wonderful feeling about it.

Bob Crowe said...

Delicate indeed. I don't know this plant but then I'm a city boy. The bottom picture makes me wonder if you've been wandering through the Orsay with a sharp eye for landscapes.

Thérèse said...

Comme c'est beau la bourrache! Et delicat...
Avec ton pinceau a aquarelle, tu ne vas tarder a nous presenter quelque gateau magique.

/t. said...

i like
the first pic --

very artful, nathalie

all of them, really -- very nice

× × ×

/t.

Jilly said...

Beautiful shots, Nathalie. That mist behind gives such a wonderfully soft light.

Borage grows like a weed here. It's all over my garden at the moment and seeds so easily that I doubt this is specially sown but I will ask someone one day. The stems are incredibly prickly and the leaves too as they get older - they leave a rash.

Jilly said...

Oh yes I well remember the Pimms No 1 and borage leaves. I was always so proud when I was given one to hand to a guest - and not spill it?

Nathalie said...

Ha Jilly, I can picture myself carrying a jug of water from the kitchen to the dinner table and being so focused on not spilling anything! I have no idea how old I was...

│ˉˉˉˉ│∩│ˉˉˉˉ│ AVIGNON │ˉˉˉˉ│∩│ˉˉˉˉ│ said...

Bourrache ! Quel nom trivial pour une si délicate plante !
La première photo a quelque chose d'irréel.

Babzy said...

J'adore les fleurs de bourrache , elles sont si photogéniques , mais pas encore en fleurs chez nous ;)

JM said...

The top shot is amazing! I could be looking at Chinese silk, or something of the kind. Great job.

jeandler said...

Joli motif. La première image évoque une broderie...

Linda said...

Borage is so beautiful, and the bees love it, but it is such a thug in the garden.

PerthDailyPhoto said...

I'm intrigued by the Borage Nathalie, does it have a 'minty' flavour or like aniseed? The image is bliss as is the last one of the misty hills, sounds like a wonderful couple of days.

Françoise Dumon said...

Un bleu rare chez les fleurs et de bien beaux paysages. Merci Nathalie de nous emmener en voyage avec toi.

Nadezda said...

La bourrache est très belle et très utile, vous en semez dans votre jardin et plus d'abeilles qui vont vous taquiner sur votre terrasse.

FotoMarg said...

Borage flowers are such happy flowers. The colour of the flowers in the photos is beautifully intense. Much more than the borage I used to grow in my backyard.

Pasadena Adjacent said...

love the light shinning through the fuzzy edges

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