Wednesday, 29 October 2008

Piling high

Yes the French are known to eat 'escargots' but these little sand snails are no more than a centimeter in diameter and I've never seen anyone pick them even though they come in their hundreds in some areas of the countryside. However a hiker told me last weekend about an old lady who used to sell them on the Vieux Port in Marseilles, fried with garlic and olive oil. There wasn't much to eat in them but it was seen as a nice apetiser. The tradition is now lost.
(these are the same snails as the little one you saw on my apple post of 22 October)

Oui les français sont connus pour manger des escargots mais ceux-ci sont si petits (un centimètre de diamètre) que personne ne les ramasse même si on les trouve ici par centaines dans certains champs en friche ou même au bord des routes. Mais le week-end dernier un randonneur m'a dit qu'il se souvenait qu'autrefois une dame en vendait sur le Vieux-Port à Marseille, frits avec de l'ail et de l'huile d'olive. Presque rien à manger dedans mais parfait en apéritif. La tradition s'est perdue. (ce sont les mêmes petits escargots que celui qu'on voit sur ma photo de pomme du 22 octobre)

18 comments:

Technodoll said...

You have such a knack for taking creative and cool photos - chapeau! :-)

ichandrae said...

chère Nathalie.
c'est si zen de la mer.
magnifique photo.
merci.

Anonymous said...

They still eat little tiny snails like that in Portugal, with shrimp and butter. Around may every pasteleria in the country has a little 'snails' sign.

They're really delicious.

Virginia said...

Oh Nathalie, I am already worrying that I am expected to try escargots when I visit Paris. I just don't think I can! oohhhhh! Yours look lovely but not, I am afraid, edible! HELP!
V

Webradio said...

C'est vrai qu'ils sont petits pour être mangés... Mais l'ail et le beurre, qu'est-ce-que c'est bon ! Hummmmmm....

PJ said...

I saw this on the portal and just had to investigate. The compostion is perfect.

Rakesh Vanamali said...

Fried with olive oil and garlic! That sounds yummy!

Cheers

Rakesh

hpy said...

C'est peut-être comme des vigneaux aux bulots, des petits escargots blancs comme ceux-ci aux escargots de Bourgogne ou aux petits gris.

claude said...

Il va falloir que je change les verres de mes lunettes, l'escargot sur la pomme, je croyais que c'était un vers. Je suis fan d'escargots, mais les gwo.
Mon Pépé nous régalait tout le temps avec des douzaines et des douzaines qu'il préparait lui-même. Un drôle de boulot !

Babzy.B said...

Les escargots ...beurk mais je n'ai jamais gouté ceux -ci...Belle photo !

Anonymous said...

I bet the snails are thankful that tradition is lost and hope it stays lost forever. LOL

Anonymous said...

Nathalie
They use to eat that in Perpignan's area(Pyrénées Orientales,France)during Barbecue
Parties they call"cargolades"
and these little snails are named
"cagaroulettes". As apetiser too.
The tradition isn't lost.

Anonymous said...

Hello !
Mais si, Madame, on continue à les manger, ces petits escargots, les petits gris, dans une sauce bien relevée à base de tomate et de "petites herbes de Provence" (pour que Ducros se décarcasse....

PeterParis said...

Oui, les petits gris..! I'm also sorry I missed the lady on the Vieux Port!

Anonymous said...

Beautiful photo. Love the detail.

Bergson said...

c'est des escargot pour avoir un prétexte pour lécher de l'ail au beurre !!
Mais pourquoi avoir besoin d'un prétexte

Kris McCracken said...

Snails in garlic are very underrated.

Sally said...

I think I'd prefer the larger, meatier version.

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