Monday 7 June 2010

Fleur de sel

Les HallesLes Halles is Avignon's covered market. Open from 7:00 am to 1:30 pm Tuesday to Sunday it is the best place to find top quality fresh produce all under one roof. This man sells potatoes, onions, garlic, beans and salt, the best of each. Take salt for example, have you ever heard of Fleur de Sel? Literally translated it means “Flower of Salt”. This gourmet sea salt is comprised of the "young" crystals that form naturally at the very top of salt evaporation ponds. Paludiers (salt harvesters) carefully rake the salt crystals off the surface using only wooden tools. Just as the cream rises to the top, so does the best Fleur de Sel. The weather conditions must be just right to produce a good Fleur de Sel harvest, a process that can only take place once a year in the summer. Called the “caviar of salts” by chefs worldwide, true Fleur de Sel comes exclusively from the Guérande region on the southern coast of Brittany.

Les halles, c'est le marché couvert d'Avignon, ouvert de 7h à 13h30 du mardi au dimanche. On y trouve les produits frais de la meilleure qualité. Sur ce stand par exemple on trouve ail, oignons, haricots, lentilles et pommes de terres des variétés les plus fines, et puis du sel. Connaissez-vous la Fleur de sel ? Sel rare, naturellement blanc, ni broyé, ni lavé, la Fleur de Sel de Guérande préserve toute sa richesse en oligo-éléments et son incomparable saveur. Récoltée seulement une fois par an au coeur de l'été, la Fleur de sel c'est la fine couche supérieure du marais salant, les cristaux nouveaux. Elle provient exclusivement des marais salants de Guérande en Bretagne sud.

And now meet Gaetan - he sells the best bread around and he's a fun-loving character too : every Sunday he wears a new hat made for him by his customers. You can let your creativity loose, he'll wear the weirdest thing !Today he's wearing a seaside paper hat complete with fish, crabs and blue waves ! Previous hats hang from the ceiling for all to admire. What fun!

Maintenant je vous présente Gaétan. Chez lui on trouve le meilleur pain du quartier, un pain au levain que j'adore. Gaétan est un type formidable qui tous les dimanches porte un chapeau différent fait pour lui par ses clients. Libérez votre créativité, il portera sans hésiter les couvre-chefs les plus fous. Aujourd'hui c'est un chapeau "bord de mer" en papier bleu : vagues, crabe et poissons, il n'y manque rien ! Les chapeaux précédents sont suspendus au plafond - une belle idée, non ?

Aparté qui n'a rien à voir : j'ai participé aux Impromptus littéraires sur le thème "mensonge": de l'humour, du suspense, retrouvez ma participation ici et l'ensemble des autres textes ici.

23 comments:

crederae said...

chère Nathalie, quelle magnifique photo de ce coin du monde traditionel du marché.

Les chapeaux, quelle parade.
c'est chaleureux et fun et extravagant et créatif.
merci.

Moi je n'ai pas encore fait mon masque parfait pour les festivals.[juste une pensée un peu relié.

Sharon said...

This sounds like the most amazing place, especially for someone who loves to cook. I adore cooking something new, but lately work has kept me so busy, I find I have little time for it. I hope to get back to the rhythm of cooking soon. I have actually used Fleur de sel and it really is wonderful. There is a local ice cream maker that makes the most wonderful ice cream, vanilla with fleur de sel caramel. It's quite expensive, but worth it for a splurge. The combination of sweet and salty is delicious.

Jilly said...

Marvellous market shots. I love this salt and it's greyish colour. You have a wonderful market in Avignon and capture it so fabulous. Love the reflets.

Babzy.B said...

j'adore le boulanger et ses chapeaux , excellent !!

jeandler said...

Voilà au moins un boulanger qui n'aura aucun problème pour se reconvertir en chapelier...

AnneduSud said...

Sapristi! Je n'avais jamais réalisé que c'était les clients qui lui fabriquaient et lui offraient leurs chapeaux faits maison!
Je pensais vraiment qu'il les faisait lui même.
Tu brises mon rêve!

yvelinoise said...

On dirait la petite fille de Mireille devant le patron boulanger ;-)

Nathalie H.D. said...

Anne, ça brise ton rêve ? Mais je trouve que c'est encore mieux, cette relation marchand-clients où l'un joue à porter ce que les autres lui inventent !

heph said...

beautiful photo

Anonymous said...

Charming.

Virginia said...

Oh I love the top portrait. And I did translate Fleur de Sel all by myself! HA Very interesting. Have not heard of it before.

The gentleman below takes French bread to a new level of fun. I love the hats all around. I would love to meet him one day.
V

Owen said...

Yes, yes, and yes !

Maybe it's because la Grenouille is from Brittany, but we always have fleur de sel on the table, just as we have salted and unsalted butter around the house...

Few things I like better than taking a little pinch of fleur de sel and sprinkling it over something tasty like os à moelle or a baked potato or saumon lightly fried but nearly raw...

Yum !

But true, I'd never heard of it before coming to France... guess it's the sort of thing one needs to go to culinary school to learn about elsewhere...

Bob Crowe said...

You can find fleur de sel here but it's very expensive. Imported from France, of course.Like some other American cooks, we think that kosher salt is of equivalent quality. The rabbis make sure it's pure.

I like the feeling of personal connection and pride in quality in the first picture. It's something you have to go out of your way to find in the US. You wont find it at Safeway (or Monoprix or Tesco, for that matter).

claude said...

Une année, nous sommes allés à l'ïle d'Oléron et nous avons rendu visite à des clients (qui avait une vieille demeure ici- des Anglais) chez qui mon Chéri était allé monter une cuisine de sa fabrication.
Au déjeuner, sol meunière toute fraîche, un vrai régal et en cadeau un sachet de fleur de sel.
Original l'idée des chapeaux du boulanger, j'aime bien celui qui représente une méduse.
Pour les cerises, cette année nous en avons récolté un petit kilo. C'est mieux que l'année dernière : deux seulement !

PeterParis said...

… et la fleur de sel de Camargue n’est pas aussi bonne ? C’est ce que j’achète… peut-être aussi par amour à cette région ! :-)

crederae said...
This comment has been removed by the author.
Kris McCracken said...

I can almost smell it from here!

Ceciel said...

Extra, les chapeaux !

Cergie said...

Fleur de sel de Guérandes pour moi ; lentille verte du Puy, oui !
C'est peut-être du snobisme ; mais rien n'est aussi bon que là où c'est le pays.
La mirabelle de Lorraine !!!!
Le champignon de Paris !

Pour la fête qu'organise ma fille le thème est "A" je voulais me faire une broche en feutre "arum". Un chapeau ce serait pas mal ?

Catherine said...

Il faut être un peu comédien pour attirer la clientèle sur un marché, et se créer un beau décor.

Au fait....ta maman va mieux ? :-)
ou l'art de continuer dans l'affabulation....voyons voir si quelqu'un mord à hameçon ?

Bergson said...

j'espère qu'il ne fait pas de confusion entre le gros sel et la fleur de sel comme le laisse présegaé la pancarte

Ténèbres à la lumière... said...

Bonjour! Nathalie,
This is a very interesting post...I almost missed reading and commenting on this post.

Merci, for sharing the information about...
"Les Halles, which is Avignon's covered market, Fleur de Sel and where the best bread is sold...by the man with many different hats..."and most definitely, the link too!

DeeDee ;-D

Anonymous said...

The first photo is fantastic - I love slices of life like this. The breadman seems so cool and fun!!! I really would love to visit your area of the world one of these days...

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